måndag 6 mars 2006

Oscargalan - sammanfattning!

Det var det! Snabbgenomgången...

Bästa film: Crash
Bästa regi: Ang Lee, Brokeback Mountain
Bästa manliga huvudroll: Philip Seymour Hoffman, Capote
Bästa manliga biroll: George Clooney, Syriana
Bästa kvinnliga huvudroll: Reese Witherspoon, Walk the Line
Bästa kvinnliga biroll: Rachel Weisz, The Constant Gardener
Bästa originalmanus: Crash
Bästa manus efter förlaga: Brokeback Mountain
Bästa foto: Memoirs of a Geisha
Bästa klippning: Crash
Bästa scenografi: Memoirs of a Geisha
Bästa kostym: Memoirs of a Geisha
Bästa originalmusik: Brokeback Mountain
Bästa sång: Hustle & Flow
Bästa animerade långfilm: Wallace & Gromit
Lifetime achievement award: Robert Altman

Summa summarum en underhållande gala med ett par skrällar, som att Crash drog hem Bästa film. Jon Stewart skötte sig galant: hans öppningsmonolog var förstklassig (även om den gott kunde varit lite mer elak) och övrigt material från The Daily Show-författarna var grymt bra. Stewarts småspydiga kommentarer under kvällen värmde så gott, så gott och tog udden av de ohemult många och långa montagen.

Producenterna verkade gett sig fan på att pressa tidsmarginalerna, så vinnarna fick det inte lätt. Orkestern spelade schmaltzig musik i bakgrunden redan från första ordet vilket gjorde att alla tal, hur korta och koncisa de än var, fick en sentimental och lite kladdig aura.

Det blev bra spridning på statyerna - ingen klockren vinnare men det gick fint för Crash. Dock en klockren loser: Goodnight and Good Luck som hade sex nomineringar men fick nada utdelning (Clooney fick trösta sig med birollsoscarn för Syriana och de många kärleksfulla vitsarna på hans bekostnad).

Bäst: Förutom Stewarts många passningar, och det grymma öppningsfilmen med Steve Martin mfl, var det nog Meryl Streeps och Lily Tomlins charmiga double act inför Altmans hederspris.

I särklass sämst: Three 6 Mafias usla låt, ruttna framträdande (stroboskop? wtf!?) och fullständigt surrealistiska Oscar för bästa låt. Jösses.

Det var allt - klockan är snart 06 och det är hög tid att knoppa in. Hooray for Hollywood och allt det där. Godnatt!

Inga kommentarer: