fredag 20 april 2007

Spider-Man 3: EXKLUSIV INTERVJU!I morse satt jag i ett yrvaket möte med föräldrarådet på min dotters dagis - samtidigt som Mrs Conan kurade i en skön fåtölj på Rigoletto och avnjöt pressvisningen av Spider-Man 3. Rena upp- och nervända världen alltså, men istället för att deppa ihop över att jag inte passerade Sony Pictures nålsöga vill jag gärna bjuda på en exklusiv intervju med min käresta. OBS - milda spoilers förekommer!

Hur känns det såhär några timmar efteråt?
Nu pratar du med nån som är gravid, så… men det känns kul. Det känns bra.

Det var rätt tajt security på visningen hörde jag?
Japp. Man fick visa upp sin inbjudan, lämna ifrån sig mobilen (som las i kuvert), de lyste med lampa i väskan, och frågade om man hade tagit med sig nån annan typ av inspelningsutrustning som digitalkamera. Plus två vakter som satt på varsin sida av duken under hela filmvisningen.

Jesus vad tråkigt!

Men det är ju som med livvakter – det är deras grej.

Kroppsvisitering?
Ja, det var det. Men killen som stod där ville egentligen kroppsvisitera mig men skippade det, det kändes nog fel med min stora mage.

Ingen anal probe då?
Nej (skratt).

OK, hur är upplägget i filmen?

Mary Jane har fått ett gig på Broadway samtidigt som Spider-Man är mer poppis än nånsin, men hon blir totalsågad av kritikerna (och en intressant grej är att hon inte får nån payback senare i filmen utan det är bara kicken direkt som gäller). Peter fattar inte hur det känns för Mary Jane att bli rejected, detta sker samma dag som han får nycklarna till staden. Förresten är förtexterna en sammanfattning av de två första filmerna.

Nyfilmat?
Nej, plockat från filmerna, stillbilder som kommer flygande.

Sweet. Sen då?
Tidigt gör James Franco (alias Green Goblin Jr, han tar ju över efter Willem Dafoe i tvåan) sin första attack på Peter Parker. Men Peter (som ju vet att Franco vet att han är Spider-Man) försöker förklara att det inte var Spider-Man som direkt dödade Willem Dafoe. Under attacken ramlar Franco ner och slår i huvudet och dör nästan, men Peter räddar hans liv. James Francos korttidsminne går förlorat så Peter och han är plötsligt gamla vänner igen.

Samtidigt är en kille, spelad av Thomas Haden Church, på rymmen från fängelset. Han smyger hem till sin fru och lilla flicka i de fattiga kvarteren. En sorgsen brottsling som vill förklara sig för dottern: "I’m not a bad person, i just had bad luck", som han säger. Men han jagas av polisen, hamnar i ett område där man gör kemiska tester för sand, och hamnar i typ en sandsilo, med liksom en krater fylld med sand - han förintas och blir sand. Men sen kan han återuppstå.
Men han är alltså av sand.

[Orolig över spoilers] Eh, hur långt in i filmen är detta?
Setuppen.

Okej, vad händer sen?
Peter och hans faster tas in till polischefen, som spelas av James Cromwell. Glömde säga tidigare att skälet till att Peter Parker ska få stadens nycklar är att han räddar polischefens dotter när hon ramlar ner för en skyskrapa, dottern är Bryce Dallas Howard. Som är med oväntat lite, hon har ändå hög billing. Cromwell berättar att polisen gjort ett misstag: mannen de trodde mördade Uncle Ben var oskyldig, i själva verket var det Thomas Haden Church, och Peter får dåligt samvete.

För att han tog livet av mördaren i tvåan?
Precis. Och eftersom han njöt av det. Det är ett starkt tema i filmen, skulden. Och om man kan få förlåtelse för det man gjort.

Och sen har vi ytterligare ett spår: det börjar en frilansfotograf på Peters tidning, The Daily Bugle, och det är Topher [Grace]. Han har enormt självförtroende och konkurrerar med Peter om bilder på Spider-Man. Redaktören spelas av samma skådis som tidigare [J.K. Simmons] och tempot på redaktionsmötena är lika uppskruvat - mycket slapstick, och pressfolket på visningen skrattade gott.

Hehe.
Det ska komma en fast tjänst för en fotograf på Bugle som ska gå till den av de två som kan ta en komprometterande bild av Spider-Man - "with his hand in the cookie jar" som redaktören uttrycker det. Så för att sammanfatta är det alltså konkurrens på jobbet, Peter försummar tjejen, och ansätts av skuld och hybris.

Och det är då den mörka Spiderman föds?
Precis. Efter premiären på Mary Janes pjäs sitter Peter och Mary Jane och hånglar när en meteor faller ner, och ur den kryper ett svart klägg som visar sig vara ett slags parasit som lever av värden och förstärker vissa negativa personlighetsdrag. I Peters fall blir det en ny Spider-Man-dräkt i svart som förstärker ego, fåfänga, och viljan att showa. Men också hatet mot farbroderns mördare. Hämnden. Peter får mörk skjorta och mörka brallor med den mörka dräkten under plus mörkare hår med lugg. Så man vet när han är ond. Vilket leder till några underbara scener när Tobey ska vara coola killen.

Hur var han då, Tobey?
Jättebra. Särskilt i scenerna när han går in i sin nya coola personlighet, det känns som om han gick loss ordentligt och tyckte det var roligt.

[Här frågar jag om Bruce Campbells obligatoriska biroll är intakt vilket den såklart är, men jag avbryter snabbt innan hon avslöjar var han dyker upp - jag vill ju inte sabba nöjet vare sig för mig eller er.]

Första Spider-Man var rätt så konventionellt berättad och Sam Raimi kändes mest som en director for hire. Men sen när den blev en sån megasuccé tog han ut svängarna mycket mer i tvåan, och de galna åkningarna från Evil Dead var tillbaka. Hur var Raimi-stämningen här?
Den var tydlig. Särskilt när han filmade genom det svarta kläggets ögon, det var snyggt.

King!! [dreglar lätt]
Det var kul också för James Franco var väldigt bra och fick visa flera sidor.

Kul, särskilt som jag tyckte han var ganska boring i tvåan?
Precis. Men här var han väldigt bra. Han gjorde snabba kast mellan vänlig och supervidrig. Och Thomas Haden Church var suverän, en karaktär som sitter fast. Just för att han var en motvillig skurk, en bov med ett gott hjärta, ett offer. Med ett ledset uttryck hela tiden. En fiende med personlig anknytning är alltid bättre och mer intressant, jämfört med tex Dr Cyclops [från tvåan] som bara är en galen vetenskapsman.

Hur var specialeffekterna?
Väldigt snyggt med klägget. Men ibland, som när de ska surfa på plåtgrejer i luften, var det verkligen dataanimerad stämning. Animerade människor ser B ut, det funkar när Spider-Man svingar mellan byggnaderna, men just när figurer ska hoppa funkar det inte.

Tror du att det blir en fjärde del?
[Lång paus] Visst kan det bli det. Men det skulle också kunna sluta här. Det blev försoning på olika plan, många saker avslutades - men fick inte alltid en lösning. Men jag vet inte hur man skulle variera handlingen nästa gång och inte bara upprepa sig.

Så trean kan funka som ett bokslut?
Ja, eftersom det inte slutar med att alla är glada. I en superhjältefilm går det inte att vara helt lycklig. Man får offra en hel del.

Spider-Man 3
har biopremiär 4 maj.

2 kommentarer:

Martin sa...

Av rädsla för spoilereffekten vågar jag inte läsa intervjun nu men oj vad sugen jag blev på filmen ändå. Spindelmannen 3! Och premiär redan 4 maj. Ibland är det skönt att inte hänga med så man kan få glada överraskningar.

Paula sa...

Själv var man ju på galapremiären igår kväll, men var tvungen att dra hem innan filmen var slut pga av barnvakt. Ja, premiären var ju lite sen...en timme...satt man och väntade...på att regissör, skådisar skulle komma. Och det gjorde dom! I en minut. Jag vet inte jag, jag får väl skaffa barnvakt en gång till och se slutet. He he