torsdag 26 april 2007

Doktor Stenssons återkomst

"Vem i allsin dar skulle kunna misstänka en skötsam studierektor och flerbarnsfar för bankrån?
" känns just nu som en av de snyggaste taglinesen nånsin. I juni släpps Thomas Arvidssons och Pelle Berglunds klassiska vardagsthriller Dubbelstötarna från 1980 på dvd, och är den bara hälften så kul som jag minns den vankas tv-fest i soffan. Jag vill minnas att Björn Gustafson var i sitt allra mest nervösa esse som studierektorn och att Frej Lindqvist var lysande som den mer driftige och kallhamrade doktorn. Lindqvist som förstås också har en av Sveriges mest distinkta berättarröster (sjuttiotalister minns den ryckigt stop motion-animerade nallen Paddington med en nostalgisk rysning) och det är trist att han inte synts till så mycket i film- och tv-svängen de senaste åren, en titt på frejlindqvist.se avslöjar att han regisserar teater i Helsingfors numera. Jag håller en tumme att han återvänder och gör en fet comeback i svensk film.

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Caroline Hainer sa...

Björn Gustafsson har alltid lite samma min, det uppskattar jag. Concerned med hård. Som senare utvecklades till concerned men stollig.

Martin sa...

Minns förutom TV-serien att både Enkelstöten och Dubbelstöten av Tomas Arvidsson var läsvärda böcker. Kan bli kul att se om.

Henrik sa...

studierektor ar verkligen den perfekta tackmanteln for en brottsling. Finns det nagon mer oforarglig yrkesgrupp?

saom sa...

Åh, vilka superfina bilder! Man blir ju sugen att se den bara för det.

En annan Henrik sa...

Jag vill minnas att TV-serien var bra, men att den urartade mot slutet och det sista avsnittet mest var förvirrat. Jag var dock aldrig riktigt förtjust i Björn Gustafssons studierektor. Han tog den där nervositeten för långt och gjorde till slut (och ännu mer så i de senare serierna) karaktären mer till en kuf än den ytterst vanliga person han var i böckerna. Frej Lindqvist var dock briljant.

Jag kan tänka mig att jag skulle få ut betydligt mer av att läsa om böckerna än att se serien på nytt.