måndag 14 maj 2007

Blades of GloryWill Ferrell är nyhetsankare i töntig sjuttiotalskostym? Ka-ching. Will Ferrell är racerförare i trång overall? Ka-ching! Will Ferrell är konståkare i bögiga trikåer? Bing again! Ännu en high concept-komedi med Ferrell är här och all förhandsreklam till Blades of Glory har minskat peppen steg för steg - för high concept är lätt att gilla men får en att reduceras till ett lydigt skrattande mongo i jakt på säkra garv tillsammans med de andra i flocken. Det är så man blir sugen på att längta tillbaks till tiden innan Ferrells breakade stort och mest gjorde fantastiska små cameogrejer i Zoolander, The Producers och Starsky & Hutch. Eller att man börjar snobba med att Ferrell minsann är bäst i "seriösa" och "intelligenta" vuxenkomedier som Stranger Than Fiction (som jag hyllade här).

Men det hjälps inte: han är ju så förbannat rolig, även när han lite för ofta går på svullig autopilot som i Blades of Glory. Där faktiskt Jon Heder istället och överraskande är bäst. Blades of Glorys selling point tycks vara att vi ska skratta åt två snubbar i a) trikåer som b) kör konståkning c) tillsammans! Hur gay är inte det? Men bögskämten är snabbt avklarade - varken Chazz eller Jimmy är egentligen homofober utan mest oroliga för att framstå som bögar i andras ögon - och snart blir Blades of Glory en rätt avspänd underdoghistoria om vänskap och tillit.

Halva nöjet är Heder/Ferrells barnsliga gnabb och en och annan lysande, Ferrellskt dumdryg oneliner (Jimmy: "They're laughing at us". Chazz: "Hey. They laughed at Louis Armstrong when he said he was gonna go to the moon. Now he's up there, laughing at them.") Och det obetalbart creepy cgi-pillandet när man satt Ferrells köttiga anlete på en riktig konståkare.

Andra bloggar om: , , , , ,

11 kommentarer:

Henrik sa...

Den stora frågan ar ju, hur långt in i filmen dröjde det innan den gode Ferrell tog av sig på överkroppen och brölade som en skadeskjuten Jak?

Caroline Hainer sa...

Men satan i gatan var roligt det var när Will Arnett och Amy Poehler demonstrerade deras "take on youth culture".

Bakvänd keps som vilsen uttryck för "ungdomlighet" är alltid en höjdare.

Chribbe sa...

Sen är det alltid kul att se en plufsfet Ferrell klämma in sig i en übertajt latexdräkt och flaxa. Det är biobiljetten bara där.

Conan sa...

Henrik: hehe, uppskattningsvis 27 minuter eller så. Han har en fascinerande mage, Will F. I den här filmen extra fet och oformlig, med en heltäckande men tunn matta av obehagligt rött (?) krull över hela magen och bröstet.

saom sa...

Jag håller med Caroline, deras Marky Mark-uppvisning var galet bra. Verkligen spot-on "titta så skickligt vi kan tolka undergroundrörelser trots att vi är välanpassade mönstermedborgare. För det här är väl det allra senaste bland kidsen idag?"

Tomas sa...

Pepp?

http://www.apple.com/trailers/independent/blacksheep/internationaltrailer/

Conan sa...

Haha, kan bli skoj! Gillar att de drog "The violence of the lambs"-ordvitsen i trailern.

Martin F sa...

Inte dags för en uppdatering? Nya pirates kanske?

Conan sa...

Jo, hög tid för en comeback. Next och Zodiac kommer snart. Piraterna kommer nästa vecka. Stay tuned!

Mattias sa...

Också alltid sett Ferrell som lite okänd diamant. Plötsligt är han överallt och tjänar mer än alla andra. Måste ha missat vad som hände där emellan.

Anonym sa...

Men fan vad bra den är. Det där med Louis Armstrong är ju liksom årets oneliner

Fast om man ska ta halvokända "seriösa" Will Ferell-filmer tycker jag nog Winter Passing är bätttre

"Stranger than fiction" lyckades ju inte inte bli nåt annat än en film som ville vara en skön metafilm men drullade på ändan och blev helt osmart. snacka om att slarva bort all potential!