lördag 23 juni 2007

Dogme-mesterverk på SVT ikväll!Dogma-begreppet kanske inte känns så rykande aktuellt numera, von Trier kunde till och med kosta på sig ett självironiskt dogma-skämt i Direktören för det hele nyligen. Men missa för guds skull inte En riktig människa (Et rigtigt menneske) på SVT ikväll som är en av de riktigt mästerliga Dogme-filmerna, helt i klass med Festen, Idioterna och Älskar dig för evigt.

Danmarks bästa skådis Nikolaj Lie Kaas (från Idioterna, Bröder och många fler) spelar P, en fantasifigur som bor inuti sovrumsväggen hos sjuåriga Lisa. Men en olycka händer och P måste ta steget till människornas värld och tvingas klara sig själv i det danska samhället, med start i en flyktingförläggning. Så börjar en ömsint och sorglig samtidssatir med ekon av Välkommen Mr Chance. Regi och manus av Åke Sandgren, fortfarande mest känd kanske för Kådisbellan men detta är hans mästerverk. (I höst kommer Den man älskar med Jonas Karlsson och Rolf Lassgård som jag hoppas blir en fet svensk comeback för Åke Sandgren.)

Jag såg filmen på Göteborgs filmfestival 2002 och blev helt knäckt av hur sjukt bra den var. Sen hände bizarrt och sorgligt nog absolut ingenting - ingen svensk premiär, vare sig på bio eller dvd. Tills ikväll, när SVT smyger upp den på tvåan, 21:15. Missa inte!

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: