måndag 4 juni 2007

Hej och hå och en flaska med rom och tre timmar av mitt liv som aldrig kommer tillbakaPirates 3: kontrasternas film.

En barnfilm som knappt kan vänta tills förtexterna är överstökade innan man avrättar en tioårig pojke. Genom hängning. I en film som sjuåringar får se om mamma eller pappa är med.

En high concept-film byggd på ett gäng leksaksfigurer som är fullständigt osammanhängande om man inte sett tvåan, helst samma dag.

En jätteproduktion som har kostat 200 miljoner dollar men som samtidigt kan vara en av de mest klaustrofobiframkallande filmer som gjorts. 70% av filmen i ett nötskal: ett gäng pirater står på tio kvadratmeter fartygsdäck och tjafsar om vart de ska åka och vem som ska bestämma.

En film om den flammande, uppslukande kärleken mellan Keira Knightley och Orlando Bloom, två av världens tråkigaste och minst karismatiska skådisar, utan en tillstymmelse till vare sig talang eller personkemi nånstans.

En film med dynamitskådisar som Bill Nighy, Geoffrey Rush och Chow Yun-Fat, som låter samtliga spela över å det grövsta, så att precis alla på dagcentret hänger med i de platta replikväxlingarna.

Vem var det förresten som spred missuppfattningen att Jack Sparrow-karaktären var så fruktansvärt obetalbart superkul? Excentriska, maniska serietidningsfigurer som Ed Wood och Willy Wonka, eller självupptagna fjompar som Ichabod Crane gör han otroligt bra, men Johnny Depp kan inte, ska inte, försöka sig på bred komedi. "Keith Richards på fyllan", är inte det bara tragiskt? Liksom den riktiga "Keefans" hypade biroll - tre minuters sömnigt gitarrplinkande i en helt poänglös scen (som blev snäppet bättre om man roade sig med att fundera på om make up-teamet fått lägga till eller dra ifrån för att få till den "väderbitna" pirat-looken).

Humorn är inte inbyggd i den gravallvarliga och godtyckliga handlingen utan sker på sidan av, som en trestegsraket: Mike Moffit från Seinfeld och Gareth från The Office är klantiga och dumma - en papegoja kommenterar handlingen - en apa gör tokiga och tänkvärda miner, och beter sig precis som en människa. Kul för hela familjen! Iallafall de under tolv. (Bonus om man gillar att se barn hängas.)

Jag gillade slapstick-grejerna i tvåan, särskilt när de sprang runt i det där stora hjulet i en halvtimme. En scen som blev rolig mest för att den var så absurt lång. At World's End är också absurt lång, nära tre timmar av mitt liv som jag aldrig kommer att få tillbaka. Om man räknar hela trilogin nästan åtta timmar, fyllda av meningslöst pladder, snygga miniatyrfartyg i motvind, CGI-snubbar working overtime, Johnny Depp med ögonskugga och ett tröttsamt åkande fram och tillbaka. En nyckel, en skattkista, ett hjärta. En träsmak. En virvlande malström ner i djupet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

14 kommentarer:

ban~ken sa...

Här kommer världens tråkigaste kommentar: han heter Rush inte Russell.

Jag såg ettan i biograf och gillade den inte. Många tycker att Depp för en gångs skull är rolig men jag tycker bara hans fjolliga gestaltning bevisar än en gång hur medelmåttig han är. Jag laddade ner tvåan för att jag var nyfiken på Nighy och hans tentakelskägg men jävlar vad trist filmen var. Trean kan jag kanske tänka att se om jag snubblar över den på någon TV-kanal i framtiden.

Jakob Nilsson sa...

Jag kan inte annat än hålla med recensionen. Det här är om inte annat en av dom TRÅKIGASTE filmer jag sett på flera år. Trodde knappt ens det gick att misslyckas så med det stoff som piratmiljön utgör... det kan vara dåligt, fast inte stentrist, trodde jag. Men jodå, dom lyckades. Det har snart gått en vecka sen jag såg filmen, och jag är fortfarande arg över att jag la pengar och tid på den här smörjan. Sova kunde jag gjort hemma i sängen.

Henrik sa...

Ettan var ju okej tack vare Rush, inte Depp. Rush gav ju faktiskt sin roll en gravitas den inte fortjanade. Har inte sett trean dock, sa jag vet inte hur han skoter sig dar.

Guldkorn och ädla stenar sa...

Så synd...
att den inte var bra...

Jag gillade ettan och jag tycker Johnny Depp är bra, rolig och sexig i den filmen också - de andra två skådisarna var rätt bleka.

Tvåan har jag inte sett - hoppas på att hitta en prissänkt DVD - och får väl göra detsamma med trean - så att jag (och familjen)inte slänger bort en massa hundralappar på tre tråkiga timmar i onödan.

Har hört att det ska finnas en asiatisk piratdrottning med i trean - funderar på om det är Madam Cheng som stått modell för henne?

Henne borde man göra en storfilm om - fast det skulle inte bli någon komedi direkt - och inget barntillåtet heller..

Jag bloggade om henne för nån vecka sedan - och fick en kommentar om den asiatiska piratdrottningen i Piraterna III

Conan sa...

ban~ken: tack! Det blev så saltstänkt att jag rörde ihop det med Master and Commander.

nanci sa...

Såhär: det skulle aldrig falla mig in att se en film om PIRATER. "Arr, arr", det är allt de säger, det vet man ju (inte för att jag vanligtvis bryr mig om dialog, men ändå). Men nu när du berättar att det ingår en hängning av ett barn blir ju filmen genast mer intressant. Så... otippat.
Jag minns att jag skrockade till när jag läste nån intervju om ettan och Johnny Depp (eller Johnny Dip som min pappa tror att han heter) sa att han baserat sin rollfigur på Keith richards. Och nu, med Keiths insats i filmen, faller ju den kommentaren platt till marken. Det VAR kuriosa, nu är det bara awkward. Gäsp.
Jag säger som toby young: If Keith Richards falls over in a bar, will anyone be there to hear him?

Caroline Hainer sa...

Kan rekommendera http://mytwojazzhands.blogspot.com för lite bakom kulisserna-snack, bland annat om Chow Yun-Fats konkubinanvändande.
Håller för övrigt med Conie i allt. Nån som satt kvar efter eftertexterna och såg den lame-a tagen efteråt? "Who would have guessed!"

Har för övrigt två frågor:
1. Vad gjorde valen på stranden? Bara sådär? Helt okommenterat?
2. Gick Keira och Orlando-dealen ut på att de ses en dag vart tionde år eller "for life" så snart tio år är över?
Jag vill inte verka sån men jag frågade typ alla inblandade om den saken och ingen kunde svara på frågorna.

För att vara en film som är baserad på en "ride" på Disneyland är det en ganska komplicerad film tycker jag.

Conan sa...

Ja, läs Carolines grej om Chow Yun-Fat, han är verkligen Killen. Enligt imdb är han 52, men han ser inte ut att vara en dag över 36 på bilden?

Jag tolkade det som om Orlando fick ligga med Keira en dag vart tionde år, sen tillbaks ut på sjöss. Stackars jävel. Men en dag går ju rätt fort.

Jag orkade inte sitta kvar under eftertexterna, trots att Buena Vista till och med flåsat om det i bioannonsen. Var rädd att det skulle bli ännu en "tokrolig" scen med sju Johnny Depp. Berätta!

Caroline Hainer sa...

Eftersom jag är ytterst sentimentalt lagd tolkade jag det också som om Orlando och Keira fick "ses" (eufemism) en dag vart tionde år men enligt vissa källor är det inte alls så utan att Orlando måste tjänstgöra i tio år som kapten och sedan är det bra så länge hans kvinna väntar på honom vilket alltså inte Dia Palma (?) gjorde och det är därför Davy Jones är bitter.
Men Keira väntar ju satte...det borde vara ett halvlyckligt slut?

Som sagt, ingen av de inblandade kunde svara. Fools.

Och tag-en? Ja, gissa. Keira står på en kulle med - gasp! - en typ tioårig unga när Orlando kommer upp ur vattnet "tio år" sedan de sågs sist and did the dirty.

batti sa...

Tycker personligen att det verkar som att du faktiskt inte borde sett den här filmen. Man behövde ju inte vara Einstein för att gissa ungefär hur At World's End skulle gestalta sig.

Hur som helst. Personligen tycker jag att ettan var riktigt bra. Och, ja, Jag tyckte att Depp gjorde hela den filmen helt på egen hand och jag tyckte att han var rolig också.

Tvåan och trean var inte alls lika bra, men det hade jag inte trott heller. Men jag tycker nog att alla tre har ett underhållningsvärde. Och, alla ni som tror att ni vet vad ni ska få när ni ser trean, ni kommer att få helt rätt i era antaganden!

Ha en bra dag!

batti sa...

Oj, jag läste just min kommentar och den lär ju otrevlig. Det var inte meningen. Jag menade bara att du kanske borde valt en annan film istället om du nu trodde att filmen skulle vara så dålig...

Conan sa...

Men batti, jag trodde ju att filmen skulle vara bra och kul, inte lång och obegriplig. Det var liksom därför jag blev en smula besviken.

"Och, alla ni som tror att ni vet vad ni ska få när ni ser trean, ni kommer att få helt rätt i era antaganden!" Vad betyder det? Att alla har rätt? Då kan vi ju lägga ner våra fina bloggar.

Ha en bra dag!

batti sa...

Ah, du blev besviken. Jag trodde snarare att du fick det du förväntade dig. Men då förstår jag.

Ja, jag menade nog mest att filmen inte bjuder på några jätteöverraskningar. Har man sett ettan och tvåan så tror i alla fall jag att de flesta får det de förväntar sig. Jag fick i alla fall precis vad jag förväntade mig. En, enligt mig, underhållande film, men absolut inget överraskande och inget mästerverk. Typ...

Jag vill inte lägga ner min blogg, film är för roligt för att sluta skriva om! :-)

Trevlig helg!

Jonas sa...

Lysande text!
Men jag kommer ändå gå och se filmen. Så dum är jag.