måndag 12 november 2007

Trailer-pepp: ValkyrieBryan Singers andra världskriget-thriller Valkyrie - för dig som läser Aftonbladet mer känd som Tom Cruises skandalfilm - kommer som bekant nästa sommar, och i torsdags släpptes den första trailern. Peppen har ju varit kraftig ända sen den mäktiga bilden ovan matades ut härommånaden, men trailern känns tyvärr som en smärre besvikelse.

Problem 1 är Tom Cruises frisyr, som förutom den stiliga SS-sidbenan är kompletterad med en krullig snedlugg som ger hemska Interview with the Vampire-vibbar. Men Stauffenberg såg antagligen ut så, vi får ta det som en eftergift åt autenticiteten... vilket leder oss till Problem 2, som är större: att Cruise är ensam amerikan bland ett gäng medelålders brittiska karaktärsskådisar får man köpa, men han pratar ju amerikanska, medan hans medkonspiratörer smeker fram sin välverserade RSC-brittiska. Hur tänkte man?

Okej, de ska föreställa tyskar, och eftersom textremsa är otänkbart och engelska wiz ze german axnt känns pajas numera så bör man ta det näst bästa alternativet: alla pratar brittisk engelska. (Hollywood har ju lärt oss att brittisk engelska är både mer historisk och diabolisk än vanlig hederlig amerikanska.) Annars blir det så uppenbart att det är en galen scientolog mitt i nazistgänget, även om Cruise som alltid lär göra sitt bästa. Men vi får kanske gissa att hans brittiska uttal var så bedrövligt/komiskt/gay att Singer lät honom köra sin vanliga schtick?

Det är alldeles för tidigt att döma ut Valkyrie trots en trailer som är oroväckande lam - med ett lysande undantag: när Eddie Izzard glider in och väser några varningens ord: "When the SS catch you they will pull you apart like warm bread!" Now that's good writing.

Se trailern här!

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Henrik sa...

Han försökte sig ju på irländsk acceent i den där Oklahoma landrace filmen för en jävla massa år sedan. Resultatet var inte helt lyckat om man säger så.

Jacob sa...

jag håller inte alls med om frisyren, men har efter att ha sett trailern en annan invändning som kanske är gammal som gatan och hopplöst omodernt uptight: men att använda tredje riket blott som pikant fond, framför vilken den gamle gode hollywoodhjälten kan (under tysk pseudonym) utföra sina gamla vanliga hjältedåd?

Christian sa...

Läs en av de första svenska, recensionerna av filmen Valkyria (Valkyrie): http://www.senses.se/valkyria-battre-an-vantat/

Conan sa...

Härligt - peppen växte just!