torsdag 30 mars 2006

"Got any milk?"Obs: innehåller Lost-spoilers.

Efter ett halvt dygn i hasorna på Jack Bauer känns Lost - äntligen tillbaka efter alldeles för många veckors uppehåll - nästan provocerande långsamt. Förra veckans avsnitt var ingen rungande comeback (hur många flashbacks om Jin/Suns fram och tillbaks-förhållande har de pressat fram vid det här laget?) förutom de sista tre fyra minuterna som bjöd på en cliffhanger nästan i par med den rafflande "Ethan?"-scenen från säsong ett.

Det var då Henry Gale, den misstänkte avfällingen från The Others, bankad gul och blå courtesy of den alltid tortyrsugne Saids flinka fingrar, äntligen fick skina. Utsläppt av mesige doktorn plågade han de strävsamma stugsittarna Jack och Locke vid fikabordet med ett gruvligt scenario om vad kartan till ballongen egentligen innebar för våra hjältars framtid. För att avrunda med oskyldig blick mot en tandagnisslande Locke och mjukt deadpanna "I guess it's a good thing I'm not one of them, huh? You guys got any milk?" Lost må gå på tomgång ibland men J.J. Abrams och co har sannerligen kläm på att lägga upp snygga cliffhangers.

Mannen som spelar Henry Gale heter Michael Emerson och är ett nytt birollsnamn att vårda ömt. Jag har bara sett honom här och var, senast i Saw, och aldrig lagt karln på minnet men som den Dostojevskij-läsande ballongfararen Gale är han briljant - och både till utseende, spel och röst så kusligt lik Kevin Spaceys insats som Verbal Kint i The Usual Suspects att man undrar om han suttit framför dvd:n och freezeframat mästaren för att få in precis den rätta mixen av sympatiskapande harmsenhet, spelad ynklighet och beräknande ondska.

Det blir garanterat mer Henry Gale i episod 17 (som visades i USA igår kväll) - I can't wait.

Inga kommentarer: