fredag 7 september 2007

28 Weeks LaterEn uppföljare till Danny Boyle-Alex Garlands bitvis briljanta zombiefilm 28 Days Later av spanjoren bakom originella thrillern Intacto, kan det funka? Svar: si! Juan Carlos Fresnadillos 28 Weeks Later är som Aliens jämfört med Alien - mer av allt, mer action, mer splatter, större, mäktigare, och till på köpet bra mycket otäckare. Zombierna i ettan var snabba rackare jämfört med de hasande, puckade dönickar Romero lärt oss älska, men här går det undan ännu mer. Smittan sprids sekundsnabbt och de bitna blir väldigt arga, väldigt hungriga och extremt rastlösa.

Där ettan efter den lysande första timmen urartade först i tröttsam spring-i-dörrar-skräckis på armébasen och sen i ett alldeles för trivsamt slut, är Fresnadillos dystopi fullständigt skoningslös. London under smittan är ett pragmatiskt och brutalt samhälle där medborgerliga rättigheter avskaffats, och det är lätt att se filmen som en kommentar till terroristskräck och USAs ockupation av Irak. Anthony Dod Mantles fina dv-foto i första filmen är utbytt mot en urblekt, knivskarp look, tänk Children of Men med zombies istället för Clive Owen, men lika nervig och omskakande som Cuarons mästerverk.

28 Weeks Later är det där som nästan aldrig händer - en sequel som faktiskt överglänser sin föregångare.

Fun fact: det här är årets andra film där en lågsniffande helikopter skalar av huvudena på ett flyende zombiegäng med rotorbladen, den förra var Planet Terror. Rodriguez hinkade på med mer blod men här är det mer estetiskt, så 28 Weeks Later vinner.

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Zombies?

Conan sa...

Japp. Frågor på det?

Henrik sa...

Det verkar som många inte alls anser att det här är en kalkon. Ettan är ju hur fin som helst (förutom möjligen slutet då). 28 veckor är bara skrattretande. Förutsägbar in i minsta detalj. Jag kan inte förstå hur man föredrar den. Men det är å andra sidan så mycket jag inte förstår. :)

Anonym sa...

Nja, frågor och frågor, trodde mest bara att zombies var återuppväckta döda och inte virussmittade Tyson Gays. Men ordet kanske är mycket mer tänjbart än mitt limiterade sinne?

Conan sa...

Heh-heh-heh... you said Gays... heh-heh-heh...

Så är det kanske egentligen, men jag tycker vi kan använda Zombies som ett samlingsnamn för levande döda. Vilket ju de virussmittade på sätt och vis är.

S. sa...

Vill man se en annan zombiefilm som mer eller mindre fungerar som en samtidskritisk parallell borde se The Homecoming. Men där kan ju till och med zombierna tala. Hädelse.

Conan sa...

Ja! Den var riktigt bra, en av de mest lyckade filmerna i Masters of Horror-serien.

Andreas sa...

Alltså, NEJ, The Homecoming fungerade inte alls tycker jag. Det var nog snarare en av de mest misslyckade filmerna i Masters of horror-serien. (Cigarette burns varandes den mest lyckade då förstås.)

Dessutom tycker jag att det är småpatetiskt att gnälla om zombie-terminologi, speciellt som vi alla har läst om samma gnäll i en eller annan blogg för flera veckor sedan. Conie prickar rätt, för många herrans år sedan var man ju faktiskt bara glad om man var gay, Precis som man bara var återuppväckt om man var zombie. Give it a rest.

Egentligen ville jag bara kommentera hur roligt det lät när du skrev "tänk Children of Men med zombies istället för Clive Owen".

Anonym sa...

Jag vet inte om du kan hjälpa mig, men var var det för låt som spelades i början av filmen när Robert Carlyle flyr från huset?
En maffig indie/britpop-sak med gittarljudmatta som jag känner igen men inte kommer på vilken det var.
Var det en gammal Pulp-dänga? Var det Doves?
Tack för bra blogg!
Filmen var för övrigt grym...

Conan sa...

Anonym: har inte lyckats hitta det nånstans, och nu har jag tyvärr slängt filmen så jag kan inte lyssna själv... Soundtracket verkar bara finnas på iTunes och där är alla låtar skrivna av John Murphy.

http://en.wikipedia.org/wiki/28_Weeks_Later_Soundtrack

Nån annan som vet??

Anonym sa...

Det var låten "In the house-In a heartbeat".
Anledningen till att jag tyckte mig känna igen den var att dev var med i föregångaren "28 days later".

Hur som helst, maffig och suggestiv var den...

http://wm06.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&token=&sql=10:gxfrxqqaldde