måndag 1 oktober 2007

Om Halo 3 varit en Discovery-dokumentärNär Gears of War, det dittills mest hypade spelet till XBox 360 lanserades häromåret, gjorde man en lysande reklamfilm: en snygg om än inte särskilt märkvärdig liten cut-scene med en bössviftande grunt som jagas av en gigantisk mördarspindel - men utan sedvanligt tuff hårdrocksmusik och explosioner på ljudbandet. Istället smög Gary Jules fram sin cover av Tears For Fears Mad World, från soundtracket till Donnie Darko. Resultatet blev suggestivt, snyggt och ett lika smart som lättköpt sätt att åka snålskjuts på den obehagliga stämningen i en film som de flesta i målgruppen både sett och älskar (mer om det här).

Knappt ett år har gått och nu är det dags att bli bländad igen: hett efterlängtade Halo 3 släpptes i onsdags, och som en del av den massiva marknadsföringen har utvecklarna Bungie beställt ett knippe reklamfilmer som inte innehåller en enda sekund av gameplay utan väljer en mycket mer fiffig linje: gamla gråhåriga män som intervjuas om kriget. Settingen känns bekant från otaliga dokumentärer, uppklädda och rakryggade åttioplussare berättar lågmält och samlat om sina insaster i det stora kriget med frågor från en respektfull intervjuare off camera. Skillnaden är att det inte handlar om Normandie eller Anzio utan om slag som utspelar sig år 2553 då mänskligheten slåss mot alienrasen Covenants, och intervjuerna är gjorda på ett The Museum of Humanity. När gubbsen (med lätt motvilja) plockar upp Covenant-vapen, och en Warthog skymtar i bakgrunden, är det mumma för en Halo-spelare som känner vapnen och bilarna som gamla bekanta.

Men det är nog inte bara fanboys som blir peppade: att ge Halo 3 ett mer allvarligt Spielberg/Band of Brothers-anslag, som om det inte var en (i och för sig lysande) science fiction-FPS till 'boxen utan ett verkligt historiskt slag av stor betydelse för mänsklighetens fortlevnad, är så otroligt smart och snyggt gjort att alla borde bli sålda (och den faktiska spelupplevelsen blir på ett nördigt sätt ännu större). Filmerna är perfekta, med små fina detaljer som att intervjuaren är brittisk, och att de gamla veteranerna verkligen blir tagna av stundens allvar när de ska återberätta sina upplevelser. (Tack till Herr Bergström för tipset!)

Spelet då? Jag har olöjt igenom de första fyra banorna och kan bara hålla med de översvallande recensionerna: det är visserligen inte så värst mycket nytt jämfört med de förra två spelen, bara större, mäktigare och hela tiden precis så andlöst spännande man hoppats på. Och då har jag faktiskt inte provat multiplayerdelen på Xbox Live än. Pepp!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

dnkn sa...

Är det bara jag eller känns det som att alla Halosnuttar är regisserade av Neil Blomkamp? Det är ju snubben som gjorde "Alive in Joburg" och den dansande bil-reklamen. Han skulle ju/ska fortfaradnde (verkar vara jävligt osäkert) regissera Halofilmen.

Bra spel för övrigt, jävligt rörig story dock.

Teresa sa...

Är ingen fps-person men laddar av dunkel anledning hem alla trailers iaf - och allt för Halo 3 har ju varit fett värt besväret :)

FredrikH sa...

Undrar också litegrann vem som kan ha gjort dessa? Gears of War-trailern som du nämnde regisserades väl av David Fincher så det brukar vara påkostat.