måndag 22 oktober 2007

Trailer-pepp: The Mist



En av Stephen kings absolut bästa noveller är The Mist från 1980. Efter en våldsam storm sänker sig en massiv dimma över en liten stad i - japp, Maine - och bakom tjockan döljer sig inte blodtörstiga spökpirater som i Carpenters Dimman utan något mycket värre: nåt slags egendomliga och fruktansvärda urtidsvarelser/aliens som käkar upp allt i sin väg. Ett gäng främlingar barrikaderar sig i ett snabbköp, bland andra den obligatoriska religiösa galningen som King alltid petade in på åttiotalet, och trycket stiger bland hyllorna med Cheerios. Jag plöjde The Mist i tonåren tillsammans med Kings alla andra femtielva noveller så minnet av den är lite, eh, dimmigt, men jag kommer ihåg hur enkel den var, en av Kings allra mest koncentrerade och konsekvent genomförda och genuint läskiga historier, med ett minnesvärt, öppet slut, Fåglarna-stylee.

Och snart kommer äntligen filmen som varit på gång länge. Manus och regi av Frank Darabont som hittills levererat två King-filmer, eviga IMDb-tvåan The Shawshank Redemption och The Green Mile (samt det ohyggliga Jim Carrey-pekoralet The Majestic). Rollistan känns ärligt talat sådär - Marcia Gay Harden som tokkristen kan nog funka, men Thomas Jane är sannerligen en fattig mans leading man. Kul dock att se Frances Sternhagen igen, den bistra tanten från DePalmas underskattade Raising Cain och Peter Hyams sci fi-klassiker Outland. Samt ett par andra pålitliga birollsfejs: proffsskurken William Sadler och Jeffrey DeMunn från The Hitcher.

Frågan är såklart om Darabont klarar av att ta av sig feelgoodmössan och göra en riktigt kallhamrad och blodig skräckfilm? 21 november går The Mist upp i USA och trailern ser klart lovande ut.



Andra bloggar om: , , , , ,

5 kommentarer:

Unknown sa...

Nej, Thomas Jane är (fysiskt) tung, och fine gamle Andre Braugher också, det verkar väldigt spännande.

Conan sa...

Andre Braugher var ju fantastisk som Pembleton i Homicide, men har han gjort en enda vettig filmroll sen dess? Jag hoppas det här blir nåt slags comeback.

Anonym sa...

Braugher var väldigt bra i miniserien Thief härom året.

Conan sa...

Aaah, Thief ja. Laddade tyvärr aldrig ner den trots pepp. Kommer den på någon svensk kanal framöver?

Emma sa...

Man skulle ju annars lätt kunnat tro att Jane fått nog av King i Drömfångaren.