lördag 24 mars 2007

The Fountain: stark eller snark?En av de goaste klyschorna är den om filmer och annat som "delar kritikerna i två läger" men när det gäller The Fountain så var det för en gångs skull sant - enligt filmvärldens egen Råd &Rön, Rotten Tomatoes, blev det exakt 50/50 mellan kärlek och hat när filmen gick upp i USA. Ikväll var det sverigepremiär för Darren Aronofskys flummiga kärlekssaga och enligt en snabbtitt har de flesta kritiker valt att plocka fram sågen.

Tvåa i DN ("sövande"), tvåa i Svenskan ("ett riktigt pekoral"), tvåa i Expressen ("väl trassligt") och etta i Aftonbladet ("väldigt pretentiöst"), detta för övrigt av samme man som gav helt opretentiösa Så som i himmelen en femma när det begav sig. Några är lite gladare: i Filmkrönikan blev det fyra stolar (och om en extatisk Kjell Bergqvist fått bestämma en hel soffgrupp) och GP bjussade också på en fyra ("konstnärligt och intelligent").

Själv såg jag den på Sthlm filmfestival i samband med att Arronofsky fick sitt Visionary Award, och säkert en smula påverkad av hur mysig och rolig han var (det kan ju lätt bli väldigt mycket kärlek i luften vid såna tillfällen) gav jag två feta tummar upp. Så glöm alla haters och vik ner garden inför Arronofskys new age-vibbar och något övertydliga kärleksbudskap - The Fountain är en mäktig filmupplevelse.

Andra bloggar om: , ,

6 kommentarer:

Kristoffer Viita sa...

Tja, helt rätt om The fountain, enlig mig dårå. Jag tror att många som hört förhandsrapporter om en prettofilm och gick in med den förväntningen inte hade svårt att ge det betyget. Jag hade inte hört nåt förhandssnack så jag tyckte att den var hur vacker som helst. BTW vad kan man annars läsa dig?

Anonym sa...

Kan tipsa om en intressant sågning även i sydsvenskan

http://sydsvenskan.se/nojen/article226512.ece

Aghed ger 0 av 5.
Men jag kommer ju så klart att se filmen ändå.

Conan sa...

Kristoffer: blott här, i väntan på att någon av Helenorna ringer och erbjuder jobb... :-)

Anonym: hehe, Aghed är knallhård som alltid. "Gibson gillar att plåga och lemlästa hela stamsamhällen på bioduken, det vet vi från hans darwinistiska våldstravesti på mayakulturen. Aronofskys sadism i detta dunderpekoral är av mentalt slag. Hans oskyldiga offer är vi i salongen." Den mannen är en lysande skribent.

Kristoffer Viita sa...

Hah Von Zwiebergh eller Lindblad menar du? Då får du se till att uppdatera bloggen oftare ;)

Conan sa...

DOH! :-)

Caroline Hainer sa...

Jag gav den fyra av fem i Stockholm City. Räkna mig till den entusiastiska skaran!