1. Zodiac
David Finchers återkomst var ett nästan tre timmar långt redaktionsmöte som utmynnade i ett stort frågetecken. Och ändå så sinnessjukt rafflande, med fantastiskt spel (Robert Downey Jr har aldrig varit bättre) och makalöst snygga sjuttiotalsattribut (polisongerna! kavajerna! skrivmaskinerna!). Den bästa journalistthrillern sen Alla presidentens män och minst lika mästerlig. Läs mer
2. Children of Men
Alfonso Cuarons omskakande dystopi måste vara den snyggaste, skitigaste, mest spännande och mest obehagliga framtidsskildring jag sett - och en av de mest visuellt bländande filmerna nånsin. Ren mumma för ögon och hjärna. Läs mer
3. Leo
Efter tre framgångsrika feelgoodrullar drämde Josef Fares till ordentligt med en nattsvart och kompromisslös historia om våld, hämnd och lojalitet som inte bjuder på ett uns publikfrieri. En nervig och bitvis ruskigt obehaglig film som "stannar kvar", som det heter.
4. The Darjeeling Limited
Tre alienerade bröder på existentialistisk tågluff i Wes Andersons allra mest ömsinta och vackra film. Läs mer
5. Pans labyrint
Guillermo Del Toros mäktiga och brutala vuxensaga pendlade mellan fasansfullt ultravåld och groteska fabeldjur och bjöd på en av filmhistoriens allra mest kallblodiga skurkar. Läs mer
6. Knocked Up och Superbad
Två avspända komedier med en hel skåpbil full med smarta oneliners och roliga filmreferenser, två filmer som lyckades vara ömsinta och omåttligt snuskiga på en och samma gång, som kändes levande och originella trots att de rörde sig inom snäva genregränser. Det var sannerligen Judd Apatows och Seth Rogens år i år.
7. Darling
Johan Klings hjärtskärande samtidssatir var inte bara bra för att vara svensk, eller bra jämfört med nästan allt annat ett rätt risigt svenskt filmår, eller bra för att vara en debut - det var en fantastisk film jämfört med nästan vad som helst. Läs mer
8. Notes on a Scandal
Mästarmötet mellan Kate Blanchett och Judi Dench blev ett kolsvart, bittert och (förstås) ypperligt välspelat kärleksdrama på liv och död.
9. Direktören för det hele
Lars von Trier på så lättsamt humör att han måste glida upp i en skylift framför kameran och verkligen förklara för oss i publiken att vi inte ska analysera alltför mycket utan bara låta oss underhållas en stund – och det gjorde vi, som fan. Allra bäst var Iben Hjejles förförelsescen, Benny Hill-buskis i stort format.
10. 28 Weeks Later
Intacto-regissören Juan Carlos Fresnadillos uppföljare till 28 Days Later var som Aliens jämfört med Alien - mer av allt, mer action, mer splatter, större, mäktigare, och till på köpet bra mycket otäckare. Läs mer
Årets comeback Ben Affleck var, smått överraskande, helt perfekt i Hollywoodland, som den lätt tragiske Superman-skådisen George Reeves. Peppen inför Afflecks regidebut, Lehane-deckaren Gone, Baby, Gone (svensk premiär om en månad) är just nu inte att leka med.
Årets våld De dataanimerade sexpacken och slo mo-halshuggningarna i hyperestetiska 300 var alla tiders, men Viggo Mortensensens brutala nakenchock i Eastern Promises tar såklart priset.
Årets shootout Joe Carnahans blodsprutande pangpang i tröstlöst nihilistiska actionrökaren Smokin' Aces får ursäkta, men sista halvtimmen i The Kingdom, då Jamie Foxx och Jennifer Garner gör rent hus bland kidnappningssugna terrorister i ett slitet höghus i Saudi-Arabien, spelade nästan i samma liga som shootouten efter bankrånet i Heat. Jason Bateman i Pixies-tisha var bara grädde på moset.
Årets Pixar Ratatouille i all ära men bättre ändå var förfilmen Lifted, om en alien abduction med förhinder, som i hård konkurrens var Pixars allra charmigaste förfilm hittills.
Årets Who Killed Mr Burns? The Simpsons Movie gjorde nästan allting rätt – men glömde bort seriens allra bästa karaktär, som bara blinkade förbi under förtexterna. Vilket slöseri!
Årets sleazebag Josh Brolin, som var fullkomligt lysande i två riktigt sköna biroller: den avspände och slickepinnesugande Dr Block i Planet Terror, och den härligt korrupte Detective Trupo i American Gangster. 2008 kan bli ännu bättre när Brolin dyker upp både i bröderna Coens hett efterlängtade No Country for Old Men och som mannen som mördade Harvey Milk i Gus Van Sants Milk.
Årets Kubrick Danny Boyle och Alex Garlands bitvis lysande (hehe) science fiction-äventyr Sunshine stack inte under stol med sin inspiration från 2001, vilket bara gjorde filmen ännu mäktigare.
Årets bästa uppföljare Både Jason Bourne och John McClane klarade sig med äran i behåll en sväng till.
Årets sämsta uppföljare Piraterna, Shrek och Spider-Man tävlade om vem som kunde göra den mest idéfattiga och deprimerande trean. Shrek vann.
Årets missar Innan nån slänger sig på kommentarerna och undrar WTF! så har jag inte hunnit se Inland Empire, This is England eller Du levande än. Doh!
God Jul och Gott Nytt År!!